Jep, het is ‘m echt!

Jep, het is ‘m echt!

Vroeger waren schoenen vooral praktisch. Stevige stappers waren het, die je opa en oma droegen om hun voeten te beschermen en er een beetje netjes uit te zien. ‘Wat zonde’, vond de destijds tienjarige Jan Jansen, ‘schoenen zouden zoveel minder saai en zoveel mooier kunnen zijn.’ Zoals je weet, is de rest geschiedenis. Zodra Jan oud genoeg was om te mogen werken, verblijdde hij de wereld met het ene iconische en modische schoenontwerp na het andere. Thanks for that!

Al vrij snel werd Jan een inspiratiebron voor anderen. Meer dan eens zag hij zijn designs terug in vergelijkbare ontwerpen, gelanceerd door designers en modehuizen over de hele wereld. Een van zijn ontwerpen in het bijzonder laat zien hoe groot zijn impact is geweest op de schoenenmode. Een ontwerp waarvan maar weinigen weten dat Jan de eerste was die ‘m gebruikte: de rode zool.

In de jaren zeventig lanceerde Jan een collectie klompjes en pumps met rode schoenzolen. Een verfrissende, eye catching variatie op de gebruikelijke donkere zool. En zoals in al zijn ontwerpen: nog niet eerder gedaan. Jan besloot daarop dat de rode zool hét handelsmerk zou worden van de Linea Erotica-lijn die hij uitbracht. Elke high heel kreeg een red bottom. Het ontwerprecht claimen, kwam niet in hem op. En zo gaf de niet-commerciële aard van Jan de rest van de wereld de vrije hand. En die maakte daar dankbaar gebruik van.

Ondertussen, rond 1992, kwam een andere ontwerper op het idee van kerskleurige rode zolen: Christian Louboutin. En hij deed, wat Jan liet liggen: hij claimde het exclusieve recht op shoe designs met een rode zool. Sindsdien worden alle schoenenhuizen die een schoen met een rode onderkant op de markt brengen waarschuwend op de vingers getikt. Allemaal, behalve één. Er is nog steeds een schoenontwerper die grensverleggend en vrijuit kan blijven creëren zoals hij altijd heeft gedaan en die zoveel red bottom shoes mag ontwerpen en produceren als hij wil. En dat is Jan Jansen. Omdat hij de eerste ontwerper ooit was die schoenen van een rode zool voorzag, heeft hij een uitzonderingspositie.

Dus mocht je nog eens door de stad lopen en je oog valt op een vrouw met glimmend rode zolen? Bedenk dan dat hij degene was, onze eigen, Nederlandse Jan Jansen, die aan de wieg stond van deze heerlijke red revolution.

Meer nieuws

Collectiereview SCHOENVISIE

Collectiereview SCHOENVISIE

Lees meer
Behind the scenes...

Behind the scenes...

Lees meer